s ss s s s ss

Sharon Lavie: ”Sitt lugnt i båten, bind inte än”

Läs även

Skräcksiffrorna kräver is i magen

Premium Byggkrisen

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, ger rådet att avvakta innan boräntor binds.

Vad betyder Riksbankens besked för bolånekunderna?

– Många kanske har varit oroliga för en snabb uppgång av räntorna men det här signalerar att det inte kommer gå så fort utan att upptrappningen kommer ske i väldigt lugn takt, säger Sharon Lavie på Ikano bank, som erbjuder bolån.

Hon säger att det har funnits en tendens att bankerna har sänkt sina listräntor den senaste tiden och hon tror att den tendensen kommer fortsätta.

– Vi kan se att storbankerna fortsätter sänka sina räntor och att det kan gynna bolånetagarna.

Är det läge att binda bolånen?

– Jag skulle nog sitta lugnt i båten och inte binda riktigt än utan utnyttja de här månaderna som vi fortfarande har med jättelåg rörlig ränta. Jag är inte säker på att räntan kommer höjas i slutet av året heller utan det kanske är mer troligt att det sker i början på nästa år.

För de som står utanför bostadsmarknaden och funderar på att ge sig in på den, är det läge att göra det eller bör de avvakta?

– Det är ett gynnsammare läge att gå in nu när räntorna är låga än när räntorna höjs så klart. Med det sagt måste man planera för framtiden för oftast är det ett längre åtagande än bara något år. Kalkylera och köp inte för dyrt är mitt råd, så att man även har råd med framtida räntehöjningar.